Posolstvo detstva - Habaj, Ivan, 1943- (Nová próza, 1982)
V okresnom meste na juhu Slovenska búrajú starú štvrť chudobných rodinných domčekov, aby na jej mieste vyrástlo nové sídlisko. Na tejto zápletke autor konfrontuje dva životné postoje: proti ľuďom, ktorých hlavným alebo i jediným cieľom je hromadenie majetku, bohatstva a iných vonkajších znakov životného úspechu, stavia prostých robotných ľudí, čo v nijakej situácií nestrácajú zo zreteľa mravné a ľudské hodnoty, ale chcú, aby náš život nebol iba blahobytnejší a pohodlnejší, ale aj čestnejší a spravodlivejší.