Kolonisti III. - Habaj, Ivan, 1943-; Lehmden, Milan, 1949-; Blažo, Pavol, 1943-; Marušiak, Jozef, 1932- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
Autor v trilógii rozpráva o osudoch ľuďoch zo Žitného ostrova. V prvej časti zobrazuje osudy slovenských roľníkov, ktorí po prvej svetovej vojne z biedy horských políčok odišli hľadať šťastie na úrodné roviny južného Slovenska.Keď vybŕdnu z počiatočných ťažkostí života v novom prostredí a začnú sa cítiť na Žitnom ostrove ako doma, prichádza rok 1938, Mníchov, Viedenská arbitráž a nútený odchod Slovákov z územia, ktoré predtým patrilo Maďarsku.O ďalších osudoch rozpráva v druhej časti, keď sa obyvatelia Lipovej osady vracajú naspäť na Žitný ostrov. Dozvedáme sa retrospektívne, č zažili počas vojny.Zavŕšením románu je 3. časť, so silným obrazom veľkej dunajskej povodne z roku 1965 ako aj nie vždy idylickom spolužití Slovákov a Maďarov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; dedinské prostredie; Habaj, Ivan (slovenský spisovateľ. * 15.05.1943 Urmince, Slovensko -); próza; Lehmden, Milan (slovenský výtvarník, grafik, ilustrátor. * 10.12.1949 Dubnica na Váhom, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, publicista. * 22.11.1932 Hybe, Slovensko -); slovenská literatúra - texty