Bremeno, ktoré nenesieš : (Die last, die du nicht trägst) - Geppert, Roswitha (Eva, 1983)
Každé postihnuté dieťa je nie len spoločenským problémom, je aj výrazne individuálnym problémom rodičov, ktorým príroda nedožičila mať zdravé dieťa. Tých sa to dotýka osobne a stavia ich nielen do vyhranených situácií, ale musia sa, ak chcú naďalej žiť, vyrovnať so svojim problémom takým či onakým spôsobom. Ich údel zhoršuje aj intolerantná, bezcitná, ba niekedy až brutálna reakcia okolia na ich nenormálne dieťa. Cítia sa byť za všetko vinní a z tohto položenia hľadajú často neadekvátne východisko. Do tejto problematiky zasväcuje autorka čitateľa v románe Bremeno, ktoré nenesieš.