Demian: Príbeh mladosti Emila Sinclaira : (Demian) - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Slovenský spisovateľ, 1996)
Román s autobiografickými črtami. Nesie stopy Nietzscheho a Schopenhauerovej filozofie a Freudovej a Jungovej psychoanalýzy.Je príbehom mladého Emila Sinclaira(autorov pseudonym), dospievajúceho na muža,ktorý rieši problém sebarealizácie jednotlivca a jeho vzťahu k spoločnosti a prezrádza autorovo úsilie o hlbokú analýzu vlastného ja.V záhadanom priateľovi Demianovi, ktorý ho chráni pre nástrahami spolužiaka Kronera, nachádza učiteľa život. Vedie ho k poznaniu a rozvoju individuálnych vlôh, k prekonaniu konvenčnýh morálnych noriem.