Encyklopedie antiky - kolektív autorov (Academia, 1974)
Abecedne usporiadané heslá zahŕňajú súčasný stav znalostí o antickom Grécku a Ríme, o ich dejinách, literatúre, výtvarnom umení, divadle, architektúre, náboženstve, mytológii, filozofii, vede, hospodárskych a sociálnych pomeroch ai. Encyklopédia rovnako zachytáva vplyvy antiky v starokresťanskej a byzantskej kultúre a vo svetovom i českom umení. Heslá dopĺňa úvodná štúdia o význame antiky v dejinách európskej kultúry, výklad známych sentencií a termínov, chronologickej tabuľky rímskych cisárov a početné ilustrácie v texte i na prílohách.