Holubičkin náhrdelník (al-Anadalusí) - Hazm, Ibn: 994-1064; Drozdík, Ladislav, 1930-; Drozdík, Ladislav; Dobiášová, Helena, 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1984)
Ľúbostný historický román arabského spisovateľa odohrávajúci sa v 10. storočí v umajjovskej Cordobe. Rozprávanie o láske a milencoch z pera učeného imáma Abú Muhammada Alího ibn Ahmada ibn Saída Ibn Hazma, ktorý zomrel roku 456 letopočtu hidžry...
Keywords: romány autorské; historické romány; 10. stor; spoločenské romány; romány o láske; próza; arabská literatúra - texty