Trpké svitanie 5: Temná hodina : (Darkest hour) - Andrews, Virginia Cleo, 1923-1986 (Ikar, 1996)
Lilian vyrastá ako v bavlnke. Je to veselá, bezstarostná hviezda večierkov a slávností, ktoré pre ňu a sestru Eugéniu pripravuje matka. Nedeprimuje ju ani chladný, prísny otec a zlomyseľná, farizejská sestra Emily... život rozprávkovej princeznej sa však začne rúcať vo chvíli, keď jej Emily vmetie do tváre otriasajúce tajomstvo jej narodenia - tajomstvo, ktoré matka nemôže poprieť. Šokovaná Lilian sa spamätáva a pookrieva v blízkosti spolužiaka Nilesa, v ktorom nachádza spriaznenú bytosť a oporu. Krehké šťastie však končí po Nilesovej tragickej smrti a otcovom brutálnom čine. Lilian sa z týchto úderov nepozbiera ani v manželstve s arogantným, ale veľmi príťažlivým Billom Cutlerom.