Komu zvonia do hrobu (For Whom the Bell Tolls) - Hemingway, Ernest, 1899-1961; Bednár, Alfonz, 1914-1989; Krížik, Ján, 1943-; Borodáč, Ladislav, 1933-1992; Dobiášová, Helena, 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Dej románu, sústredený na tri až štyri dni, sa odohráva v druhom roku občianskej vojny v Španielsku. Američan Robert Jordan, univerzitný profesor španielčiny, člen medzinárodnej brigády, je poverený dôležitou úlohou, ktorá má zaistiť úspech chystanej republikánskej ofenzíve. Pracuje v tyle nepriateľa ako diverzant a plní svoju úlohu, aj keď sa presvedčil o jej nezmyselnosti. Na charakteroch niekoľkých republikánov, s ktorými sa hrdina románu stretáva pri zabezpečovaní akcie, je zobrazené celé vtedajšie revolučné Španielsko so všetkými problémami, úspechmi aj zmätkami. Autor sa sám zúčastnil ako korešpondent občianskej vojny v Španielsku na strane republikánov.
Keywords: romány autorské; vojnové romány; vojny občianske; Španielsko; spoločenské romány; próza; Hemingway, Ernest (americký spisovateľ, nositeľ Nomelovej ceny 1954 a Pulitzerovej ceny 1953, je považovaný za spisovateľa Stratnej generácie a autor amerického realizmu, 21.7.1899 Oak Oark, štát Illinois - 2.7.1961 Ketchum, štát Idaho); Bednár, Alfonz (slovenský prozaik, scémárista a prekladateľ, 19.10.1914 Rožňová Neporadza, dnes Neporadza - 9.11.1989 Bratislava); americká literatúra - texty; Španielsko; Krížik, Ján (slovenský fotograf, pedagóg. Žije a tvorí v Bratislave a Paríži. * 1943 Modra, Slovensko)