Vášeň v púšti (La Comédie Humaine) - Balzac, Honoré de, 1799-1850; Bártová, Miroslava; Vantuch, Anton, 1921-2001; Vantuch, Anton, 1921-2001; Lebiš, Ján, 1931-1996; Dolinská, Dagmar; Májeková, Júlia, 1919-1991 (Bratislava Tatran, 1974)
Výber z prózy svetoznámeho francúzskeho spisovateľa - poviedky a novely z rôznymi témami. Novela Vyhnanci je evokácia stredovekého Paríža, úchvatný portrét staručkého Danteho. Psychologická próza Pani Firmianiová s hlbokým pochopením podáva samotu a tragický údel ušľachtilej ženy. Ďalej obsahuje diela: Vášeň v púšti, Verdugo, Uzmierený Melmoth, Červená krčma a mnohé ďalšie.....
Doslov: Honoré de Balzac ako majster krátkych próz (Anton Vantuch).
Keywords: novely autorské; historické novely; psychologické novely; filozofické novely; realistické novely; próza; Balzac, Honoré de, vlastným menom Honoré Balssa (francúzsky spisovateľ, písal z prostredia francúzskej spoločnosti, je zakladateľom realistického románu. Predstaviteľ realizmu a romantizmu, 20.05.1799 Tours - 18.08.1850 Paríž); Vantuch, Anton (slovenský kultúrny historik, literárny vedec a prekladateľ, 01.01.1921 Brušperk, Česko -); francúzska literatúra - texty; Lebiš, Ján (slovenský grafik, ilustrátor a vysokoškolský pedagóg. Nar. 02.06.1931 Moravský Krumlov, Znojmo, Česko - 09.10.1996 Bratislava, Slovensko)