Pán profesor, kde máte dcéru? : (Professzor úr, hol a lánya?) - Horváth, Zoltán Géza, 1900-1967 (Členská knižnica Pravda, 1975)
Na klinike profesora Germaniho v Ríme už dlhší čas robili pokusy s transplantovaním vedomia na zvieratách. Je prirodzené, že sa táto metóda mala uplatniť aj na ľuďoch - veď si len predstavme, čo za prevratný zásah by to bol do prírody! No profesor Germani váha, nemohol by tento objav v rukách nezodpovedných ľudí viesť k nešťastiam? No keď jeho dcéra utrpí smrteľne nebezpečný úraz pri autohavária, rozhodne sa - transplantuje jej vedomie do inej ženy.