Prišiel si zomrieť : (Přišel si zemřít) - Hotmar, Josef, 1933- (SPKK, 1986)
Autor román Prišiel si zomrieť situoval do viacerých prostredí - najskôr do Paríža, potom na Korziku a do Čadu v Afrike. Dejová línia, ktorá spája tieto miesta, tvorí osudy syna profesora Golda, politického emigranta z r. 1968. Otec ho odvezie viac-menej proti jeho vôli do Francúzska, kde sa obaja v krátkom čase stávajú bezmocnými figúrkami v hre emigrantských kruhov a špionážnych centier.