Tri gaštanové kone - Figuli, Margita, 1909-1995; Hložník, Vincent, 1919-1997 (Bratislava Smena, 1967)
Tri gaštanové kone od Margity Figuli patria k vrcholným dielam slovenského naturizmu. Novela naplno rozvinula kľúčové motívy slovenského naturizmu ľ normy, implikované prírodou v konflikte s normami, diktovanými civilizáciou, ambivalentná etika prírodného človečenstva, epické skúmanie významových možností prírodného či pohanského fatalizmu v kontraste s kresťanskou civilizáciou, napísal literárny historik Peter Valček. Novela, preložená do viacerých jazykov, priniesla autorke z jej diel najväčší úspech. Čitateľom ponúka klasický trojuholník dvoch mužov a ženy, v ktorom víťazí čistá láska.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; lyrizované novely; Figuli, Margita, za slobodna Margita Figuliová, po sobáši Margita Šustrová, pseudonymy Morena, Oľga Morena (slovenská spisovateľka, prozaička, prekladateľka, autorka literatúry pre deti a mládež, dramatička, 02.10.1909 Vyšný Kubín - 27.03.1995 Bratislava); próza; slovenská literatúra - texty; Hložník, Vincent (bol slovenský maliar, grafik, ilustrátor, sochár a pedagóg, predstaviteľ expresionizmu. Patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia, generácie umelcov druhej svetovej vojny, mladej avantgardy. * 22.10.1919 Svederník, Slovensko - 10.12.1997 Bratislava, Slovensko)