Sivá Sova (Seraja Sova) - Prišvin, Michail Michajlovič, 1873-1954; Lesná, Marta, 1931-; Massányi, Edmund, 1907-1966 (Bratislava Mladé letá, 1958)
Túžba po poznaní i vzrušujúcich zážitkoch lákala vždy mladých ľudí do neznámych a často nehostinných krajov. Aj ruský spisovateľ Prišvin v mladosti túžil po tom, aby sa dostal k Indiánom. Jeho túžby sa nesplnili. No keď sa mu neskôr dostala do rúk kniha indiánskeho spisovateľa Sivej Sovy o živote Indiánov, o prírode a zvieratách, bolo mu to všetko veľmi blízke a rozhodol sa prerozprávať celý príbeh o Sivej Sove a jeho bobroch a nahradiť si tým svoju neuskutočnenú cestu k Indiánom. Prišvin zobrazoval človeka vždy cez jeho vzťah k prírode a tento vzťah pokladal za akýsi skúšobný kameň každého charakteru. Sivá Sova i druhé jeho diela sú oslavou človeka a prírody. Boj Sivej Sovy nie je len bojom o skyvu chleba, o holú existenciu. Sivá Sova sa prebojuje k vlastnému poňatiu života a vzťahu k prírode. Chce zachrániť pred vyhynutým bobry, aby ich nestihol podobný osud ako mnohé iné divé zvieratá. Pritom zažije mnohé veselé i smutné príhody, ktoré ho ešte viac zblížia s bobrami a s celou prírodou.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: poviedky autorské; poviedky o zvieratách; poľovnícke prostredie; próza; Prišvin, Michail Michajlovič (ruský sovietsky prírodovedec, etnograf, geograf a spisovateľ, autor básnických próz o prírode ruského severu. Nar. 23.01.1873 Chruščov, oreálska oblasť, Ruské impérium - 16.01.1954 Moskva, Sovietsky zväz); ruská literatúra - texty; Massányi, Edmund (slovenský maliar, ilustrátor, reštaurátor. * 15.01.1907 Nitra, Slovensko - 29.11.1966 Nitra, Slovensko); pre čitateľov od 11 rokov