Bĺabot a bes. Svätyňa (The sound and the fury a sanctuary) - Faulkner, William, 1897-1962; Vilikovský, Ján, 1937-; Vilikovský, Ján, 1937-; Gális, Jozef; Dobiášová, Helena, 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1978)
Bľabot a bes zobrazuje úpadok compsonovskej rodiny videný očami viacerých členov. Je to experimentálne a čitateľsky veľmi náročné dielo, kým Svätyňa, román priam škandalózny, je modernou krutou moralitou, kde každého stihne trest, i keď nie za zločin, ktorý spáchal...
Doslov: Život a dielo (Ján Vilikovský).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; Faulkner, William, vl. m. William Cuthbert Faulkner (americký básnik a prozaik. Je považovaný za zakladateľa južanskej literatúry 20. storočia, nar. 25.09.1897 New Albany, Mississippi, USA - 06.07.1962 Byhalia, Mississippi, USA); psychologické romány; rodinné prostredie; Vilikovský, Ján (slovenský spisovateľ, prekladateľ anglickej literatúry, exveľvyslanec SR vo Veľkej Británii a a Severného Írska. * 13.07.1937 Liptovský Mikuláš - Palúdzka, Slovensko -); próza; americká literatúra - texty