Tichý výstrel : (Negromkij vystrel) - Ivanov, Jegor, 1932- (Labyrint, 1986)
Tichý výstrel je román-kronika, ktorý od prvých stránok strháva čitateľa napínavým dejom. Vovedie ho do atmosféry politického života v Rusku v rokoch 1912-1913, predstaví mu zložité a málo známe udalosti z medzinárodnej politiky tohto obdobia, poskytne mu obraz o živote rozličných vrstiev spoločnosti, o boji s vnútornými nepriateľmi Ruska, ktorí obklopovali prehnitý cársky trón. Autorovi sa podarilo plasticky zachytiť vzťahy panujúce vo vyšších, vládnucich kruhoch Rakúsko-Uhorska, Nemecka a Ruska v predvečer prvej svetovej vojny: otvára dvere sejfov a kabinetov rozviedok, izby poľovníckeho zámocká Wilhelma II., s hrdinami príbehu sa dostávame do mondénnych petrohradských salónov, do slobodomurárskej lóže, do generálnych štábov Trojdohody a Trojspolku, vidíme zďaleka nie bratské vzťahy medzi korunovanými hlavami: prestarnutým Františkom Jozefom, Wilhelmom II. a posledným ruským cárom Nikolajom II. Dostávame sa i do centier rozviedok generálnych štábov Ruska, Rakúsko-Uhorska i Nemecka, kde sa analyzovali inform