Prometeus: Mytologické paralely - Komorovský, Ján: 1924-2012 (Máj, 1986)
Ján Komorovský patrí medzi našich najerudovanejších folkloristov v oblasti folkloristickej komparatistiky. Porovnávací reprezentatívny materiál, ktorý prístupnou formou zhutnil do tejto knihy, mu umožnil urobiť zaujímavé zovšeobecnenia. Autor vychádza zo správneho chápania úlohy mytológie v rozvoji kultúry v jej raných vývinových štádiách. Mytológiu traktuje ako jednotiaci ideologický fenomén, ktorý integruje sociálne organizmy a dáva im vitálnu silu regulácie spoločenského života.