Mytológia (Mitológia) - Trencsényi-Waldapfel, Imre: 1908-1970; Waldapfel, Imre Trencsényi: 1908-1970, pozri Trencsényi; Pitoňáková, Irena; Hrabovský, Tibor; Hentz, Zoltán; Szabová, Naďa (Obzor Bratislava, 1976)
Významný maďarský historik zhromaždil súbor gréckych a rímskych mýtov a usporiadal ich podľa tématických okruhov. Navyše uviedol túto zbierku zasvätenou štúdiou o pôvode, vývoji a význame mýtov, paralelách medzi gréckou a rímskou mytológiou atď.
Preklad z maďar. orig. Register abecedný.
Keywords: spoločenské vedy; dejiny mytológie; mytológia rímska; mytológia grécka; múzy; vznik sveta; potopa sveta; Trencsényi-Waldapfel, Imre (maďarský klasický učenec, filológ, náboženský a literárny historik, profesor, prekladateľ . * 16.06.1908 Budapešť, Maďarsko - 03.06.1970 Budapešť, Maďarsko); Olymp; Zeus a Héra; Daidalos a Ikaros; Apollón a Artemis; Afrodíté; Hermés; Poseidon a morskí bohovia; Démétér a Hádés; Dionýsos; Héraklés; Homér a cyklus trójských báji; Trójská vojna; rímska hrdinská báj; bohovia Orientu na Západe; mýtus a rozprávka; mytológia