Pohroma: Román - Hrušovský, Ján, 1892-1975 (Obzor, 1972)
Dej románu zasadil autor do rámca posledných rokov existencie Veľkomoravskej ríše. Veľká Morava, za Svätopluka významná veľmoc v oblasti strednej a východnej Európy, je na rozhraní 9. a 10. storočia v dobe vlády Mojmíra II. vysilená bojmi s Frankami a odrážaním maďarských nájazdníkov. Východofrancúzska ríša je oslabená nevraživosťou veľmožov okolo bezmocného panovníka Ľudovíta IV., nazývaného Dieťa a na maďarskej strane po Arpádovej smrti naberá navrch skupina bojovných náčelníkov, ktorí sa vrhajú proti spojeným nemeckým a moravským šikom na Moravskom poli a tam svojich protivníkov doslova roznesú na kopytách. Túto dobu plnú otrasov, ktoré nakoniec spôsobí zánik prvého veľkého slovanského štátu na našom území, autor bohato zaľudnil autentickými i vymyslenými postavami. Jednotlivé osudy i široko založený dej drží pohromade príbeh dvojice, spojenej citovým putom, schopným vydržať akýkoľvek náraz, statočného Divocha, družiníka veľkokniežaťa Mojmíra II. a panovníkovej dcéry Zlatice.