Pohroma: Román - Hrušovský, Ján, 1892-1975; Mojmír II.: po 871-okolo 906; Ľudovít IV., zvaný Dieťa: 893-910 (Bratislava Obzor, 1972)
Dej románu zasadil autor do rámca posledných rokov existencie Veľkomoravskej ríše. Veľká Morava, za Svätopluka významná veľmoc v oblasti strednej a východnej Európy, je na rozhraní 9. a 10. storočia v dobe vlády Mojmíra II. vysilená bojmi s Frankami a odrážaním maďarských nájazdníkov. Východofrancúzska ríša je oslabená nevraživosťou veľmožov okolo bezmocného panovníka Ľudovíta IV., nazývaného Dieťa a na maďarskej strane po Arpádovej smrti naberá navrch skupina bojovných náčelníkov, ktorí sa vrhajú proti spojeným nemeckým a moravským šikom na Moravskom poli a tam svojich protivníkov doslova roznesú na kopytách. Túto dobu plnú otrasov, ktoré nakoniec spôsobí zánik prvého veľkého slovanského štátu na našom území, autor bohato zaľudnil autentickými i vymyslenými postavami. Jednotlivé osudy i široko založený dej drží pohromade príbeh dvojice, spojenej citovým putom, schopným vydržať akýkoľvek náraz, statočného Divocha, družiníka veľkokniežaťa Mojmíra II. a panovníkovej dcéry Zlatice.
Keywords: romány autorské; historické romány; 9.-10. stor; Veľkomoravská ríša; próza; Hrušovský, Ján, pseudonymy Arctur, Karol Egreš a i. (bol slovenský prozaik, novinár a esejista. * 04.02.1892 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko - 07.03.1975 Bratislava, Slovensko); Veľká Morava; slovenská literatúra - texty; Veľká Morava; Mojmír II. (bol najstarším synom kniežaťa Svätopluka a posledný historicky známy panovník Veľkomoravskej ríše. Pochádzal z rodu Mojmírovcov. Dátum a miesto jeho narodenia nepoznáme. Vieme len logicky povedať, že sa narodil na Veľkej Morave niekedy po roku 871 a jeho matkou zrejme bola Svätoplukova manželka Svätožízňa z českého rodu Přemyslovcov. * po 871 Veľká Morava - okolo 906 Veľká Morava); Ľudovít IV., zvaný Dieťa (bol východofranský kráľ v rokoch 900-911. * jeseň 893 Alt-Ötting, Bavorsko - 20. alebo 24.09.911)