Dlhé sú tiene severu - Ruesch, Hans (Svetom, 1976)
Román je o čudesnom kraji Eskimákov. Eskimáci prekypujú šťastím a veselosťou. Občasné zrážky kresťanských misionárov s domorodým obyvateľstvom, ako aj predpoklad moderných vedcov, že na severnom póle pod vrstvou ľadu sú veľké ložiská uránovej rudy, nie sú len pohodlné výmysly, ktorým chce autor zvýšiť dramatičnosť príbehu...