Búrlivé výšiny I. : (Wuthering Heights) - Bronte, Emily, 1818-1848 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1980)
Búrlivé výšiny sú strhujúcim románom, v ktorom nás Emily Brontëová zavedie do pustých vresovísk yorkshirského panstva a zoznámi s obyvateľmi dvoch usadlostí a ich až prízračné prepletenými osudmi. Pán Lockwood, nájomca usadlosti Drozdovo, je prinútený jednej noci nájsť prístrešok v neďalekej usadlosti Búrlivé výšiny. Dozvedá sa o búrlivých udalostiach, ktoré sa udiali na panstve pred mnohými rokmi: o vášnivej láske najdúcha, mladého cigána Heathcliffa, a slečny Kataríny Earnshawovej, dcéry pána domu, ktorá ho zradila. Heathcliffova horkosť a pomsta sa stala kliatbou panstva a ďalšia generácia musí zápasiť, aby sa vymanila spod ťaživého dedičstva minulosti. Búrlivé výšiny sú napínavým mystickým príbehom plným vášne, zrady a pomsty , ktorým Brontëová odhalí tajomstvo lásky až za hrob.