Svadba kráľa Veľkomoravského - Hurban, Jozef Miloslav, 1817-1888 (Slovenská tvorba, 1975)
Slováci dávno na svadbu veľkomoravského kráľa. Hoci sa až dodnes svadbia, Svätoplukova svadba im už ani na um nezíde. Ach, ako smutno to vyzerá s národom, keď sám zabúda na svojich predkov, lebo toto zabúdanie predožiera koreň jeho života. Oj, Slováci viem ja o inej svadbe, než sú tieto vaše svadby, ale to bolo veľmi dávno, dávno pred naším storočím! Od tých čias sa vzniesli nad našimi hlavami smutné časy, divé búrky, nepriaznivé osudy, a tú pamätnú svadbu zaviala a zahalila šedivá, stratená minulosť!...