Milenec kráľovien : (L amant des reines) - Chabannes, Jacques, 1900-1994 (Pravda, 1971)
Francúzsko, 15. storočie. Ústrednou postavou je pán de la Palice, mladý, krásny, statočný rytier, milenec a idol mnohých krásnych a urodzených dám francúzskeho dvora. Bol vzorom rytierskej mužnosti a čestnosti, muž, ktorý neodmietal krásne milenky, ale v otázkach cti bol neoblomný. Bol to muž tvrdý, silný, s nezlomným charakterom, oddaný svojmu kráľovi a vlasti, mal však jedinú slabosť - na život a na smrť ľúbil ušľachtilú a nevinnú mladú šľachtičnú Mariu d+Ainay, sestru svojho úhlavného nepriateľa, dcéru svojho najoddanejšieho priateľa.