Kontrapunkt : (Point counter point) - Huxley, Aldous, 1894-1963 (SPKK, 1988)
Román anglického románopisca, poviedkára a esejistu (1894-1963), podávajúci v satirickom pohľade monumentálny obraz vyššej londýnskej spoločnosti dvadsiatych rokov. Autor nastavuje zrkadlo nielen spoločenským ideám a názorom, ale priamo určitým osobnostiam anglickej politiky a kultúry. Pod zmenenými menami zobrazuje seba, okruh svojich priateľov i nepriateľov a niektoré postavy anglického verejného života. Román sa takto stáva mnohohlasovou skladbou, v ktorej podľa autorovej teórie románu jednotlivé motívy samostatne rozvíjajú a prestupujú ako hudobné hlasy v kontrapunkte.