Nehaňte vlka - Mowat, Farley (Periskop, 1981)
Z pokolenia na pokolenie sa prenášajú hrôzostrašné rozprávky o škodlivom a zlom vlkovi. Strach pred ním sa ako prihlboko usadil v našom podvedomí. Je však vlk skutočne krvilačná a nebezpečná šelma, ako sa o nej hovorieva? Kniha Nehaňte vlka vznikla za zaujímavých okolností. V snahe zistiť, prečo na kanadskom severovýchode rapídne klesajú stavy sobov, poverila vláda Mowata, aby ako biológ preskúmal priamo v teréne problém +VLK-SOB čiže ŠELMA-KORISŤ+. Mowat strávil 18 mesiacov v subarktickej tundre priamo +medzi vlkmi+. Lenže poznatky, ktoré zistil, sa vôbec nekryli s predstavami jeho šéfov, ktorí ho vyslali hľadať a priniesť dôkazy na zdôvodnenie pripravovaného ťaženia proti krvilačným vlčím svorkám...