Breh lásky : (Bereh ľubovi) - Hončar, Oles (Prameň, 1978)
Breh lásky je názov piesne, ktorú vo chvíli citového vzplanutia zložila absolventka zdravotníckej školy Inna Jahnyčová, hlavná ženská postava románu. Vyjadrila v nej vrelý vzťah k rodnému kraju. Breh lásky je aj posledným prístavom Androna Jahnyča, lodného majstra, ktorý takmer celý svoj život prežil na školskej plachetnici... Breh lásky znamená domov. Tu sa stretávajú románové postavy, odtiaľ posilnené odchádzajú za svojimi povinnosťami. Tu prežívajú radosti i starosti, tu vrcholia všetky ich vnútorné i vonkajšie konflikty. Innina láska k Viktorovi, sprevádzaná humánnymi myšlienkami a snahou prebudiť v ňom po návrate z väzenia dobré ľudské vlastnosti, speje k netradičnému, ale logickému rozuzleniu.