Kamenné srdce : (Kaminna duša) - Chotkevyč, Hnat (Máj, 1981)
Hnát Chotkevyč patrí k spisovateľom, ktorí literárne začali tvoriť na začiatku dvadsiateho storočia. Revolučné roky 1905 ho zaviali do Haliča, kde žil dlhší čas. Študoval tamojší kraj a obyvateľov, najmä etnickú skupinu Huculov, a z ich prostredia čerpal námety pre svoje viaceré diela.