Kamenné srdce (Kaminna duša) - Chotkevyč, Hnat; Andričík, Juraj, 1937-; Bočkayová, Klára; Blažo, Pavol, 1943-; Horváthová, Marica (Bratislava Smena, 1981)
Hnát Chotkevyč patrí k spisovateľom, ktorí literárne začali tvoriť na začiatku dvadsiateho storočia. Revolučné roky 1905 ho zaviali do Haliča, kde žil dlhší čas. Študoval tamojší kraj a obyvateľov, najmä etnickú skupinu Huculov, a z ich prostredia čerpal námety pre svoje viaceré diela.
K nim patrí aj Kamenné srdce Ś román o zbojníkoch. V huculskom kraji bolo zbojníctvo svojráznym prejavom sociálneho protestu najchudobnejších vrstiev obyvateľstva. Ľudová fantázia ich opriadla povesťami a legendami, urobila z nich ideálnych hôrnych chlapcov, pomstiteľov krívd, ospievala ich podmanivými básňami a piesňami. Hnát Chotkevyč síce vychádza z romantizovanej predstavy o zbojníkoch, ale len preto, aby v závere tento mýtus odromantizoval, ukázal ho v skutočnom svetle. Kamenné srdce je príbehom sklamanej lásky dvoch mladých ľudí Ś Marusie á zbojníka Dmytra. Marusia, žena popa Vasyľa, žije síce v blahobyte, ale v atmosfére nenaplnených ľúbostných túžob. Jej prirodzená dievčenská rojčivosť sa snúbi s ľudovými povesťami o zbojníkoch, vytvorí si o nich predstavu ideálnych rytierov. No z tohto sna čoskoro vytriezvie. Kamenné srdce je plné opisov krásnej huculskej prírody, ľudových obyčajov, spôsobu ich života, autor využíva piesne a legendy, miestami aj štylizuje folklórny materiál.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; zbojníci v huculskom kraji; povesti o zbojníchoch; romány o láske; Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); próza; ukrajinská literatúra - texty