Hámornícky chlieb - Chudík, Michal, 1914-2005 (Nová próza, 1988)
Romána je časovo i priestorovo presne umiestnený, ide o desaťročie spred prvej svetovej vojny, roky jej trvania a prvé dni buržoáznej ČSR, a o priestor najhornejšieho Horehronia so stredom v Pohorelskej Maši, s "detašovanými" priestormi vo Valkovni, Šumiaci, Pohorelej, Červenej Skale. Ide tu o osudy hámra a hámorníkov-pantofliarov, presnejšie o osudy koháryovsko-coburgovského fabrického zariadenia, ktoré v tých rokoch bolo jedným z najväčších a najmodernejších závodov v Uhorsku, ale aj, a najmä o osudy hámorníkov, ich rodov a rodín pochádzajúcich z rozličných národných i sociálnych prostredí, o to, ako sa robotníci pomaly adaptujú v novom prostredí, ako z robotníckej kolónie vzniká to, čo jej zakladatelia asi nechceli, totiž uvedomelá slovenská robotnícka trieda.