Hámornícky chlieb - Chudík, Michal, 1914-2005; Krčméry, Tomáš, 1950-; Blažo, Pavol, 1943-; Uváček, Félix, 1930- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Romána je časovo i priestorovo presne umiestnený, ide o desaťročie spred prvej svetovej vojny, roky jej trvania a prvé dni buržoáznej ČSR, a o priestor najhornejšieho Horehronia so stredom v Pohorelskej Maši, s "detašovanými" priestormi vo Valkovni, Šumiaci, Pohorelej, Červenej Skale. Ide tu o osudy hámra a hámorníkov-pantofliarov, presnejšie o osudy koháryovsko-coburgovského fabrického zariadenia, ktoré v tých rokoch bolo jedným z najväčších a najmodernejších závodov v Uhorsku, ale aj, a najmä o osudy hámorníkov, ich rodov a rodín pochádzajúcich z rozličných národných i sociálnych prostredí, o to, ako sa robotníci pomaly adaptujú v novom prostredí, ako z robotníckej kolónie vzniká to, čo jej zakladatelia asi nechceli, totiž uvedomelá slovenská robotnícka trieda.
Keywords: romány autorské; historické romány; Československá republika; spoločenské romány; sociálne romány; próza; slovenská literatúra - texty; Československá republika; Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); Chudík, Michal (slovenský spisovateľ, bol politikom, diplomatom. * 29.09.1914 Hámor, Banská Bystrica, Slovensko -); Horehronie - oblasť (Slovensko); Horehronie - oblasť (Slovensko)