Osudová láska (Only Love) - Segal, Erich: 1937-2010; Stárková, Jiřina; Fabianová, Viera (Euromedia Praha, 2006)
Jak ironické je šílenství osudu! Když Matthew konečně vypudil svou dávnou lásku ze vzpomínek a snů, Silvia nečekaně znovu vstoupí do jeho života. Je pořád stejně krásná, ale vážně nemocná. Doktor Matthew Hiller, věhlasný americký odborník v oblasti molekulární biologie, kterému se již několikrát podařil "zázrak" v léčbě rakoviny, je její poslední nadějí. Ti dva spolu kdysi prožili nádhernou romanci v etiopské polní nemocnici daleko od civilizace, kde s dalšími nadšenci z Médicine internationale budovali základy preventivní medicíny. Ale pak Silvia jednoho dne Matthewovi nenávratně zmizela z očí. Když se posléze dozvěděl, že se vrátila do Itálie a provdala se za průmyslového magnáta, jeho život ztratil nadlouho smysl. Novým impulsem je pro něho až opětovné setkání s Evií, nyní slavnou cellistkou, s níž ho v mládí spojovalo nerozlučné přátelství a láska k hudbě. Teprve ona ho zbaví samoty a poskytne mu rodinné zázemí. A teď, téměř po dvaceti letech, se Silvia náhle vrací. Pro oba je však už příliš pozdě...
Keywords: romány autorské; realistické romány; lekárske prostredie; Segal, Erich (americký spisovateľ spisovateľ romantických románov, pedagóg. Nar. 16.06.1937 Brooklyn, New York, USA - 17.01.2010 Londýn, Anglicko); rakovina (beletria); romány o láske; próza; americká literatúra - texty