Príval : (Apa) - Ivasiuc, Alexandru, 1933-1977 (Tvorba národov, 1980)
Napínavý dej sa odohráva v rozpätí dvoch dní a dvoch nocí v pohraničnom sedmohradskom mestečku vo februári 1946. Dve vraždy nevinných ludí, ktoré má na svedomí kráľ čierneho trhu Krpáň, pobúria celé mestečko. Obyvatelia, ktorých dovtedy držala v hrsti banda šmelinárov a skorumpovaná polícia, sa živelne pokúsia zbaviť samozvaného vládcu. Do zložitej situácie zasiahnu všetky politické strany, a tak sa vlastne Príval stáva politickým románom...