Príval (Apa) - Ivasiuc, Alexandru, 1933-1977; Bagoňová, Milota, 1934-1980; Polakovič, Dušan, 1950-2016; Vančo, Ladislav, 1949-; Vychovalá, Ľubica (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1980)
Napínavý dej sa odohráva v rozpätí dvoch dní a dvoch nocí v pohraničnom sedmohradskom mestečku vo februári 1946. Dve vraždy nevinných ludí, ktoré má na svedomí kráľ čierneho trhu Krpáň, pobúria celé mestečko. Obyvatelia, ktorých dovtedy držala v hrsti banda šmelinárov a skorumpovaná polícia, sa živelne pokúsia zbaviť samozvaného vládcu. Do zložitej situácie zasiahnu všetky politické strany, a tak sa vlastne Príval stáva politickým románom...
Keywords: romány autorské; politické romány; spoločenské romány; próza; rumunská literatúra - texty; Ivasiuc, Alexandru (rumunský spisovateľ. * 12.07.1933 v Sighetu, Rumunsko - 04.03.1977 Vrancea, Bukurešť, Rumunsko); Polakovič, Dušan (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor a karikaturista. *Vystavoval po celom svete, jeho práce získali množstvo ocenení. * 01.10.1950 Bratislava, Slovensko - 13.05.2016 Bratislava, Slovensko); Vančo, Ladislav (popredný slovenský knižný grafik, viacnásobný laureát súťaže Najkrajšia kniha roka, nositeľ ceny Fra Angelico 2004. * 01.01.1949 Velušovce pri Topoľčanoch, Slovensko -)