Objavenie Tróje - Zamarovský, Vojtech, 1919-2006 (Klub mladých čitateľov, 1967)
Prvá časť knihy interpretuje v chronologickom slede text Homérových básní. V druhej sú triezvo, na vedeckom podklade popísané Schliemannove objavy, vykonané často za dobrodružných okolností. Na jeho výskumy nadväzujú ďalší archeológovia, rovnako sú v knihe charakterizovaní. Tretia časť odpovedá na niektoré homérské otázky. Prílohou knihy sú bohovia a hrdinovia Homérových básní a prehľad literatúry.