Objavenie Tróje - Zamarovský, Vojtech, 1919-2006; Pok, Otakar; Homéros: asi 9.-8. stor. pred n.l.; Zamarovský, Vojtech, 1919-2006; Blicha, Juraj (Bratislava Mladé letá, 1967)
Prvá časť knihy interpretuje v chronologickom slede text Homérových básní. V druhej sú triezvo, na vedeckom podklade popísané Schliemannove objavy, vykonané často za dobrodružných okolností. Na jeho výskumy nadväzujú ďalší archeológovia, rovnako sú v knihe charakterizovaní. Tretia časť odpovedá na niektoré homérské otázky. Prílohou knihy sú bohovia a hrdinovia Homérových básní a prehľad literatúry.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: dejiny staroveké; archeologia; Homérové básne; Trója staroveká; starovek; Trója staroveká; Zamarovský, Vojtech (slovenský spisovateľ, publicista a bádateľ, autor literatúry faktu, venujúcej sa najstarším dejinám ľudstva, populizátor histórie a archeológie, prekladateľ, 05.10.1919 Trenčín, Slovensko - 26.07.2006 Praha, Česko); Homér (bol najstarší známy grécky epický básnik. * 11. - 7. storočím pred Kr.); grécka mytológia; výskumy archeologické; rozprávanie; knihy populárno-náučné; pre čitateľov od 13 rokov