Kráľ kráľov : (Ogni na kurganach) - Jan, Vasilij (Meteor, 1979)
Alexander Veľký alebo Macedónsky prešiel do dejín ako jeden z povestných dobyvateľov sveta, pričom na váhe jeho zásluh sú aj slzy porobených národov. Nepremožiteľný vojvodca narazí v ázijských stepiach po prvý raz na skutočný odpor udatných bojovníkov, príslušníkov kočovných skýtskych kmeňov. Toto obdobie jeho život spracúva spisovateľ Vasilij jan v pozoruhodnej historickej freske, ktorá zaujme čitateľa presvedčivosťou, plastickosťou, jemným koloritom doby aj prostredia.