Ponurý most - Jašík, Rudolf, 1919-1960 (Diela Rudolfa Jašíka, 1966)
Toto čitateľské vydanie Rudolfa Jašíka Ponurý most odhaľuje autorove neznáme a málo známe literárne práce, jeho zložitú tvorivú cestu i šírku a svojskosť umeleckých postupov a pomáha nám pochopiť, prečo jeho doteraz vydané diela tak silne zažiarili v kontexte slovenskej literárnej tvorby v druhej polovici päťdesiatych rokov. Ponurý most je dokladom Jašíkovho umeleckého vývinu a cesty od surrealistického zmocňovania sa skutočnosti k realizmu a od veršov k próze.