Mŕtvi nespievajú - Jašík, Rudolf, 1919-1960 (Diela Rudolfa Jašíka, 1971)
Mŕtvi nespievajú je trilógia, slovenského prozaika, básnika a publicistu Rudolfa Jašíka, ktorú však už nestihol dokončiť. Zavŕšenie jeho tvorby s témou protifašistického odboja. Z kusého náčrtu sa dá usudzovať iba to, že Rudolf Jašík mienil podrobnejšie sa zaoberať Slovenským národným povstaním. Ako z celej koncepcie vyplýva, autor by neostal iba pri Povstaní. Trilógiu chcel zakončiť v povojnových rokoch a ústredné postavy, prechádzajúce ťažkými drámami, mienil doviesť na prah dnešnej skutočnosti, do spoločnosti sociálne spravodlivejšej, za akú bojovali na frontoch, v zázemí a vo svojom svedomí.