Aténčanka Thais : (Tais Afinskaja) - Jefremov, Ivan (Eva, 1979)
Autor v tomto románe siahol po historickej téme. Doba Alexandra Veľkého už oddávna pútala a púta pozornosť tak historikov, ako aj spisovateľov. Priťahuje ich osobnosť veľkého dobyvateľa, ktorý v priebehu niekoľkých rokov z malých začiatkov vytvoril svetovú ríšu, akú dejiny dovtedy nepoznali, a pokúsil sa dobyť celý vtedy známy svet. Ale ešte väčšmi ich priťahuje duchovný obsah tejto epochy. Na rozdiel od iných autorov si Ivan Jefremov nezvolil za ústrednú postavu svojho románu samého Alexandra, ale jednu z vedľajších postáv-aténsku héteru Thais. Hétery, ako najvzdelanejšie osoby svojej doby, vďaka svojmu postaveniu prichádzali do styku s rôznymi vrstvami spoločnosti. Tak slávnu Thaidu sprevádzame jej životom a jej očami pozorujeme vtedajší svet. Jej život je preplnený zážitkami a životnými udalosťami, jej cesty vedú nielen do Egypta, ale aj po Alexandrovom boku aj do Perzie.