Imitátor : (Imitator) - Jesin, Sergej (Obzor, 1988)
Svet predstieraného nadania, v ktorom sa úspech dosahuje zákulisnými intrigami a podvodmi. Svet imitátorov a plagiátorov, v ktorom o všetkom rozhoduje protekcia, sústava vzájomných služieb a službičiek. Svet egocentrických ctižiadostivcov, ktorým v honbe za osobným prospechom, postavením, mocou, peniazmi, slávou nie je nič sväté a nič cudzie. Taký je svet maliara Semirajeva, hlavného hrdinu či skôr antihrdinu novely Imitátor. Profesor Semirajev sa v reminiscenciách vracia k niektorým medzníkom svojho života a cynicky odhaľuje +technológiu+ svojej umeleckej a funkcionárskej kariéry, hybné sily a egoistické motívy svojho konania. Jeho mravný úpadok je o to hlbší, že si svoje imitátorstvo plne uvedomuje, že v ňom nikdy nevzniká ani len náznak výčitiek svedomia.