Balada o vkladnej knižke - Johanides, Ján, 1934-2008; Rostoka, Vladislav, 1948-; Hirnerová, Oľga, 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Román je zaujímavým prienikom do súčasného meštiactva, ktoré už stratilo svoju vulgárnosť a prežíva v kultivovanejších formách. Autor psychologicky veľmi presne predkladá analýzu jednej rodiny, kde každý považuje ostatných za svojich nepriateľov, ba ich existenciu chápe ako nejakú osobnú krivdu. Kliatbou i démonom tohto mikrosveta sú peniaze. Nie náhodou sa prvá replika knihy začína slovami: A teraz to najhlavnejšie - peniaze. Peniaze privodia smrť matky a potenciálny rozpad celej rodiny.
Keywords: romány autorské; realistické romány; psychologické romány; rodinné prostredie; mestské prostredie; próza; Johanides, Ján (slovenský prozaik a esejista. * 18.08.1934 Dolný Kubín, Slovensko - 05.06.2008 Šaľa, Slovensko); slovenská literatúra - texty