Pochovávanie brata - Johanides, Ján, 1934-2008 (Nová próza, 1987)
Hlavní hrdinovia poviedok z knihy Pochovávanie brata sú pevne zasadení do konkrétnej životnej skutočnosti, ktorá ich formuje i deformuje - či už ide o riaditeľa stavebného podniku Bjackuliaka z poviedky Žiarlivosť s halali, či o kúrenára Osohu z Pochovávania brata, u ktorého sa súčasné životné komplikácie spájajú s nevyliečiteľnými traumami z vojnových rokov, či o Špagátoleza Slamku z poviedok Ľudský pot a Stotisícová prémia s trochu bizarnými životnými osudmi - všetci žijú dnes a tu, aj keď sú akokoľvek odlišní a osobití.