Pochovávanie brata - Johanides, Ján, 1934-2008; Johanidesová, Oľga, 1942-; Blažo, Pavol, 1943-; Marušiak, Jozef, 1932- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Hlavní hrdinovia poviedok z knihy Pochovávanie brata sú pevne zasadení do konkrétnej životnej skutočnosti, ktorá ich formuje i deformuje - či už ide o riaditeľa stavebného podniku Bjackuliaka z poviedky Žiarlivosť s halali, či o kúrenára Osohu z Pochovávania brata, u ktorého sa súčasné životné komplikácie spájajú s nevyliečiteľnými traumami z vojnových rokov, či o Špagátoleza Slamku z poviedok Ľudský pot a Stotisícová prémia s trochu bizarnými životnými osudmi - všetci žijú dnes a tu, aj keď sú akokoľvek odlišní a osobití.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; sociálne poviedky; psychologické poviedky; próza; Johanides, Ján (slovenský prozaik a esejista. * 18.08.1934 Dolný Kubín, Slovensko - 05.06.2008 Šaľa, Slovensko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, publicista. * 22.11.1932 Hybe, Slovensko -); slovenská literatúra - texty