Nová láska : (Opowiadania) - Iwaszkiewicz, Jaroslaw, 1894-1980 (Knižnica laureátov Leninovej ceny, 1989)
Reprezentatívny výber z autorovej novelistickej a poviedkovej tvorby Nová láska obsahuje sedem najznámejších a najpôsobivejších próz s dominujúcou témou lásky. Sú tu zaradené novely inšpirované citovým a erotickým prebúdzaním (Slečny z Vlčian, Kongres vo Florencii), skvele podaný večný rozpor medzi snom a skutočnosťou (Nová láska), prienik do psychiky človeka na sklonku života (Brezina) a aj spoločensko-etické otázky zodpovednosti (Anna Grazziová, Stará tehelňa, Mefistovský valčík).