Pobyt : (Der aufenthalt) - Kant, Hermann, 1926- (Tvorba národov, 1982)
Román opisujúci trápenie neprávom obvineného zajatého nemeckého vojaka. Hrdina príbehu, osemnásťročný Mark Niebuhr, ktorému vo vojne padol už brat i otec, narukuje v decembri 1944 ako vojak nemeckého wehrmachtu. Po krátkom výcviku preložia jeho jednotku na front neďaleko Lodže a po dvoch týždňoch nasadenia padne Mark do poľského zajatia. Po porážke Nemecka premiestnia zajatcov do Varšavy, neznáma poľská žena obviní Marka, že v Lubline zavraždil jej dcéru. Darmo sa Mark bráni, že v tom čase bol ešte doma, nemá to ako dokázať, preto ho odvedú do väzenia. Najprv je v samotke, neskôr v hromadnej cele s nemeckými vojnovými zločincami. Tu, medzi fašistickými generálmi, esesákmi a vojnovými zločincami, zažije viac príkoria a zloby ako zo strany dozorcov a väzniteľov