Tiráž : (Das Impressum) - Kant, Hermann, 1926- (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1979)
V tomto románe zachytáva na osudoch hlavného hrdinu prevratné zmeny vo svojej vlasti. Dávid Groth stojí pred dilemou a robí životnú bilanciu. Má sa stať ministrom. Prečo práve on? Spytuje sa v úvode knihy. Má na to morálne právo?. Osud Dávida Grotha spoznávame v mozaikových epizodách - detstvo v Ratzeburgu, nástup fašizmu, roky učenia u puškárskeho majstra v Berlíne, vojenská služba....