Toto pokolenie - Karvaš, Peter, 1920-1999 (Smena, 1985)
Autor svoj historicko-spoločenský román tematicky zakotvuje do svojho rodného mesta Banskej Bystrice, zobrazuje v ňom v časovom období prvej republiky mladú generáciu mesta. Je ho zobrazenie s priam komplexným, panoramatickým záberom, keďže zobrazuje mladých ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev a tried. A čo je dôležité - zobrazenie odohrávajúce a na pozadí súdobých hospodárskych, politických a spoločenských skutočností súčasne odráža i proces triedneho zápasu.