Fúga na ľúbostnú tému : (Fuga z tematem miłosnym) - Karczewska, Wanda (Členská knižnica Pravda, 1987)
Dej ľúbostno-psychologického románu sa odohráva na poľskom pobreží a na mori, čo dodáva dielu osobité zafarbenie a istý lyrický akcent typický pre marinistickú tematiku. Základnú deja, okolo ktorého Karczewska rozvíja svoje filozoficko-psychologické úvahy, je osudná udalosť medzi námorným dôstojníkom Adamom Kostrzewom a kapitánom Jakubom gherom, pri ktorej je kapitán ťažko ranený a musí zanechať povolanie námorníka. Táto udalosť však poznamenáva aj Adama, snúbenca Jakubovej chovanice Terezy, ktorého obvinia, z pokusu o vraždu. Napriek oslobodzujúcemu rozsudku jeho osobný aj profesionálny život krachuje...