Tango : (Tango) - Karaslavov, Georgi, 1904-1980 (Knižnica víťazstva, 1977)
Pro Bulharsko roku 1942 jsou charakteristické tři typy lidí: kolaboranti, strachující se z německé porážky u Stalingradu, rolníci a drobní zemědělci, kteří se před válkou zásadně nechtěli "plést" do politiky,ale zafašistické okupace změnili svůj názor a posléze třetí, nejhrdinštější, skupina skvělých hochů, kteří bojovali proti okupantům, z nezkušenosti se dali chytit a nyní čekají v žaláři na smrt. Autor - představitel bulhar. realismu-líčí jejich boje a zápasy, jež ukazují, co musel prodělat bulharský lid, než našel správnou cestu - cestu, na jejímž počátku stálo osvobození Rudou armádou.