Kristus znova ukrižovaný : (Le Christ recrucifié) - Kazantzakis, Nikos (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1983)
Kristus znova ukrižovaný je dôstojným prejavom jeho veľkého epického nadania. Na pozadí pašiových hier v zapadnutej dedinnke Lykorisi sa pred našimi očami odohrávajú ľudské a dejinné osudy, tragédia s antickým osudom v modernom epickom podaní. Hrdinovia, kreslení mohutným rozmachom Kazantsakisovho charakterizačného a charakterovho talentu, prichádzajú k nám ako ozajstní ľudia so svojimi probblémami, slabosťami, snami a údelom, takže sme dôverne prítomní na ich dráme.